Ecologisch bouwen

Ecologisch Bouwen

Ecologisch bouwen is een ruim begrip. U kunt uw Comforthuis helemaal ecologisch bouwen als u dat wilt. Al onze woningen worden voor het grootste deel gemaakt uit hout. Hout is een hernieuwbare grondstof. Bomen kunnen na 20 jaar al opnieuw geoogst worden terwijl aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Al het hout dat wij gebruiken is FSC of PEFC gecertificeerd, dit houdt in dat al het hout dat gekapt wordt komt uit beheerde bossen. In deze beheerde bossen wordt ervoor gezorgd dat er voor elke gekapte boom minimaal één nieuwe wordt geplant.

Hout wordt op verschillende onderdelen in onze woningen toegepast. Zo maken wij gebruik van de houtskelet bouwmethode. Hierin wordt de hele constructie gemaakt van houten balken, zodat er een ‘skelet’ ontstaat. Dit skelet wordt standaard voorzien van glaswol isolatie. Wij bieden veel verschillende soorten isolatie aan:

Schapenwol, dit is een dierlijk en natuurlijk isolatiemateriaal;

Cellulose, dit is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecycled karton en papier;

ISOvlas, dit natuurlijke product komt van een bloem, de vlas;

Hennep, dit plantaardige materiaal kan ook worden toegepast als isolatie.

 

Als buitengevel kunt u kiezen voor hout, maar ook voor leemstuc. Deze natuurlijke producten zijn zeer duurzaam en goed voor het milieu. De gevels kunnen worden voorzien van houten kozijnen. Deze kozijnen zijn voorzien van triple glas, hierdoor is er minder energieverlies en dat is beter voor het milieu en uw portemonnee. Deze houten kozijnen kunnen zelfs worden voorzien van kurk voor extra isolatie. Daarnaast bieden wij standaard kunststof kozijnen aan. Dan zult u wel denken, kunststof is toch niet ecologisch? Dat is het zeker wel. Onze kunststof kozijnen bestaan uit 40% gerecycled kunststof en dit wordt alleen maar meer. Dit werkt volgens het Cradle to Cradle principe. De betekenis is van wieg tot wieg. De gerecyclede kunststof krijgt een nieuw leven terwijl het kunststof ander verbrand zou worden.

Om een ecologische woning te verwarmen kan er gebruik gemaakt worden van een grondwarmtepomp. Hierdoor wordt de ecologische woning verwarmt door middel van grondwarmte. Ook kan er gekozen worden om kruiploos te bouwen. Dit is het bouwen van een woning zonder kruipruimte. Zo is er minder warmte verlies en door de warmte die uit de grond komt wordt de woning ook lichtelijk verwarmd.

Het dak van een ecologische woning is erg belangrijk. Er wordt gezorgd voor een dikke isolatielaag voor weinig energieverlies. Ook is er de mogelijkheid om natuurlijke producten te gebruiken zoals riet en een sedum dakbedekking. Deze producten zijn naast dat ze milieuvriendelijk zijn ook nog eens extra isolerend.